Haber

Bakan Kacır: Türkiye Yeşil Sanayi Projesini hayata geçiriyoruz

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “OSB’lerimizin Yeşil OSB’ye dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası Türkiye OSB Projesi ile 300 milyon dolar finansman sağlıyoruz. Projeyle verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz” dedi. Türkiye’deki seçilmiş OSB’lerin çevresel sürdürülebilirliği ve rekabetçiliği, “Ülkemizdeki sanayi işletmelerinin etkin yeşil dönüşümünü sağlamak amacıyla Dünya Bankası iş birliğiyle 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni de hayata geçiriyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplu açılış törenlerine katılmak üzere geldiği Kırklareli’de ilk olarak valiliği ziyaret etti. Vali Birol Ekici ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Kacır, daha sonra Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 19 fabrikanın toplu açılış törenine katıldı. Tören alanına kendi Togg aracıyla gelen Bakan Kacır, dokumadan metal sanayine, makineden kimya sanayine kadar açılacak 19 üretim tesisinin 200 bin liralık yatırımla Kırklareli’ye ve ülkeye değer katacağını belirtti. 10,6 milyar liranın üzerinde gelir elde ettiklerini belirterek, “4 bin 300’den fazla vatandaşa iş imkânı sağladılar.” “Bu fabrikalarda üretilen ürünler sadece iç piyasaya sunulmayacak, aynı zamanda ihracat yoluyla da ekonomimize katkı sağlayacak. Bu yatırımlarda emeği geçen girişimcilere şükranlarımı sunuyor, ümit ediyorum. Açacağımız fabrikaların ülkemize güzel ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘OSB’SİZ ŞEHİR KALMADI’

Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda ülkeyi teknoloji üreten ve geliştiren bir ülkeye dönüştürmek, ülkenin küresel pazarda etkinliğini artırmak amacıyla, altyapısı güçlü ve çevreye duyarlı planlı sanayi alanları sunduklarını belirtti. Birinci sınıf bir üretim merkezi olarak konumunu pekiştirmek ve sözlerini aşağıdaki gibi sürdürmek için:

“60 yıldır başarıyla sürdürülen organize sanayi bölgesi modeli bu çalışmaların odağında yer alıyor. OSB’lerimiz ortak altyapıları, çevreci yaklaşımları ve tedarik zincirinde yarattıkları verimlilikle sanayimize hizmet ediyor. Şirketlerimizin kümelenmesi, şirketlerimize iş birliği kültürünü aşılıyor. Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi vizyonumuzda öncü rol oynuyor.” Bu bilinçle ülkemizde 2002 yılında kurulu 192 OSB varken, son 21 yılda 161 OSB’yi daha ülkemize kazandırdık. OSB’lerimizde çalışan sayımız 5 kat artarak 2,5 milyona ulaştı. Bugün 353 OSB ile OSB’siz il kalmadı. Kurduğumuz bu güçlü üretim altyapısıyla ticari araç üretiminde Avrupa lideriyiz. Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz. Beyaz eşya üretiminde Avrupa lideriyiz. Dünyada 2. sıradayız. Güneş paneli üretiminde Avrupa’da lider, dünyada 4’üncüyüz. Çimento ve demir çelik üretiminde Avrupa 1.siyiz. Geçtiğimiz yıl ihracatımız 254 milyar dolarla yeni bir rekora imza attı ve bu rekorun başrolünü imalat sanayimiz üstleniyor. Bu başarı öyküsünün Türkiye Yüzyılında güçlenerek devam etmesi için sektörümüzün dijital ve yeşil dönüşümünü hızlandırıyoruz. Örnek fabrikalarımızda verdiğimiz yalın üretim ve dijital dönüşüm eğitim ve danışmanlık hizmetleri sayesinde işletmelerimizin verimlilik oranlarını arttırıyoruz. Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya’daki yeni model fabrikalarımızla fabrika sayımızı 8’den 14’e çıkarıyoruz. “KOBİ’lerimize özel tasarladığımız Dijital Dönüşüm Değerleme Modelini hizmete sunuyoruz.”

‘TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ’

Bakan Kacır, Trakya Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü Trakya’nın Verimli KOBİ’leri projesiyle 19’u Kırklareli’de olmak üzere 133 KOBİ’de süreç ve enerji verimliliği çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Kacır, “Ayrıca imalat sanayimizin dijital dönüşüm yatırımlarını artıracak Dijital Dönüşüm Destek Programı’nı da başlatacağız. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimiz ve Avrupa Yeşil Anlaşması uyumluluğu doğrultusunda hem ulusal hem de uluslararası kaynakları seferber ettik. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında başlatılan projelere bugüne kadar 8 milyar TL finansman sağladık.Ergene Nehri’nin kirliliğini önleyecek Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Ortak Atıksu Arıtma Tesislerinden 5 tanesini tamamladık. Ayrıca Derin Deşarj Projesi’ni de yürüterek günde 160 bin metreküp suyun Marmara Denizi’ne derin deşarjını sağlıyoruz.OSB’ Sanayi işletmelerimizin Yeşil OSB’ye dönüşümünü hızlandırmak için 300 milyon dolar sağlıyoruz. Dünya Bankası Türkiye OSB Projesi aracılığıyla finansman sağlanmasını hedefliyoruz.Proje ile Türkiye’deki seçilmiş OSB’lerin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizdeki sanayi işletmelerinin etkin yeşil dönüşümünü sağlamak için Dünya Bankası ile birlikte çalışıyoruz. İşbirliği içerisinde 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesini de hayata geçiriyoruz. KOSGEB’e tahsis edilen 250 milyon dolar ile; Yeşil dönüşüm kapsamında KOBİ’lerin yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi tematik alanlardaki faaliyetlerini destekleyeceğiz. TÜBİTAK’a tahsis edilen 175 milyon dolar ile yenilikçi yeşil teknoloji, ürün veya süreçlerin geliştirilmesini de kapsayan yeşil inovasyon faaliyetleri yürüten firmalara destek vereceğiz. Tüm bu adımlarla amacımız; Sektörümüzün yeşil dönüşümünü aktif olarak destekliyoruz. “Çünkü güçlü ve rekabetçi üretim altyapımızı güçlü Türkiye’nin anahtarı olarak görüyoruz” dedi.

‘YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak sanayicilerin finansmandan azami ölçüde faydalanmasını önemli bulduğunu belirten Bakan Kacır, “Ülkemizin tüm illerinde topyekûn kalkınmanın sağlanması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla, toplumun her kesimine refah, sadece büyükşehirlerimizde değil tüm Türkiye’de yatırımların önünü açıyoruz. 2002 yılında Kırklareli Türkiye’de sadece 2 organize sanayi bölgesinde 900 kişi istihdam edilirken, bugün 109’da istihdam 18 bini aştı. 4 organize sanayi bölgesinde parsel.Bugün bir araya gelme sebebimiz olan Kırklareli OSB, yaklaşık 507 hektar alanda kurulu firmalarımıza modern bir yatırım ortamı sunuyor.21 yılda 651 yatırıma imza attık. Kırklareli’deki firmalarımıza 105,2 milyar liralık sabit yatırım teşvik belgesi verilerek yaklaşık 25 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Açılışını yaptığımız üretim tesislerimizden 18’i bu takviyelerden faydalandı. KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. KOSGEB aracılığıyla bugüne kadar 1.383 işletmeye yaklaşık 80 milyon lira destek sağladık, 3 bine yakın işletmeye ise 560 milyon lira kredi hacmi yarattık. Elbette Kırklareli’de kurduğumuz üretim altyapısıyla birlikte arzumuz kentimizin sanayisinin teknoloji odaklı dönüşümünü sağlamaktır. Geçtiğimiz günlerde Kırklareli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni faaliyete geçirdik. “Kırklareli’deki 6 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’nde 153 kişi çalışıyor” dedi.

‘YANINIZDA OLACAĞIZ’

Bakan Kacır, TÜBİTAK aracılığıyla son 20 yılda; Akademik Ar -Ge programları aracılığıyla 27 projeye 16 milyon LIRA destek sağladıklarını belirterek, “Bilim İnsanı Destekleri kapsamında 98 bilim insanına 21.4 milyon LIRA destek sağladık ve kapsam içinde 37 projeye 91 milyon LIRA destek sağladık. Özel branşlara yönelik yürütülen destek programlarının tabi ki Ar-Ge’miz, inovasyonumuz ve girişimcilik ekosistemimiz için bu rakamları yeterli bulmuyoruz.Bu vesileyle sektöre inanan ve güvenen sanayicilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kırklareli’nin potansiyeli. Küresel rekabet yarışına katılmak istiyorsanız teknolojideki hızlı dönüşüme uyum sağlamanız ve Ar-Ge ekosisteminde daha fazla yer almanız gerekiyor. “Bu süreçte her konuda destek olmak için yanınızda olacağız. attığın adım. Kırklareli’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizde aktif rol alarak üretim ve ihracatımızda daha fazla yer alacağına hiç şüphem yok” dedi.

Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda sanayinin tüm sektörlerinde ilerlemeye ve büyümeye devam ettiğini belirten Kacır, “Cumhuriyetin tarihi rekorlarını kıran ihracatımız, Üretimin ihracattaki yüzde 90’lık payı da bu başarıyı kanıtlıyor. Ekonomimizi son 12 çeyrekte kesintisiz olarak büyüttük.” Dünya ekonomisi pandemiden bu yana yüzde 7 büyürken biz yüzde 20 büyüdük. Avrupa’ya açılan Dereköy Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısındaki İğneada Limanı, İstanbul’a yakınlığı ve en önemlisi sunduğumuz cazip yatırım ortamı ve sanayi altyapısıyla Kırklareli son 21 yılda büyümesini artırdı. önemli bir üretim üssü haline geldi. Gelecekte daha birçok projeyi hayata geçireceğiz, şehrimize daha fazla yatırım çekeceğiz ve Kırklareli sanayisini daha da büyüteceğiz. Bunu siz değerli iş insanlarımızla birlikte başarabiliriz. Bu bölgeyi Türkiye ekonomik haritasında daima hep birlikte ileriye taşıyacağız. Daha güçlü, daha rekabetçi ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışmalarımızı hep birlikte sürdüreceğiz. Açtığımız firmaların lansmanında emeği geçen, emeği geçen, destek verenleri tebrik ediyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu