Taş kömürünü keşfeden ve havzanın ilk maden şehidi olan Uzun Mehmet düzenlenen törenle anıldı.
Taş kömürünü keşfeden ve havzanın ilk maden şehidi olan Uzun Mehmet düzenlenen törenle anıldı.
ZONGULDAK – Kömürün keşfinin 194’üncü yıl dönümü kapsamında Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde “8 Kasım Uzun Mehmet’i ve Kömürün Keşfini Anma” töreni düzenlendi.
Kestaneci İlçesi Uzun Mehmet Anıtı önünde düzenlenen törende anıta çelenk bırakıldı ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi. Merasime, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapan, Karadeniz Bölge Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, TTK Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, Genel GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Keyifli, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilat ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, TTK Armutçuk Kurum Müdürü Faik Alp ve kurum yöneticileri, İşçi Sendikası Lideri Şenol Yücel, GMİS Armutçuk Şube Başkanı Şanver Turan ve şube müdürleri, Kozlu Şube Başkanı Dursun Başbakıcı, Merkezi Hizmetler Şube Başkanı Aysel Kocabaş, Maden Şehitleri Aileleri Derneği Lideri Çetin Yiğit, bürokratlar, sivil toplum ve meslek kuruluşları ile siyasi partilerin lider ve yöneticileri, maden işçileri ve yöneticileri. öğrenciler katıldı.
GMİS Başkan Vekili İsa Memnun, konuşmasına 175 yıllık üretim tarihindeki tüm maden şehitlerine Allah’tan rahmet, aile ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı ve TTK’nın rezervleri, iş sağlığı ve güvenliği ile istihdama ilişkin açıklamalarda bulundu. 2 bin personel. Zonguldak ve çevresindeki havzanın uzun yıllar Türkiye’nin sanayileşmesinde lokomotif görevi gördüğünü anlatan Keyifli, “Ancak özellikle 1990’dan sonra uygulanan yanlış politikalar nedeniyle işçi sayısıyla birlikte taşkömürü üretimi de azaldı ve ülkemizin ekonomisi bozuldu. Taşkömürüne olan ihtiyaç artmaya başladı.Bugün Türkiye elektrik ihtiyacını karşılamak için bir yıl harcamak zorunda kalıyor.38 milyon tonun üzerinde taşkömürü ithal ediyor ve her yıl milyarlarca dolar taşkömürü ithalatı ödüyor hale geliyor.Bir yandan bir yandan ülkemizin bulunduğu coğrafyada devam eden çatışma ve savaşlar, dünyada ve özellikle Avrupa’da sıklıkla yaşanan enerji krizleri, diğer yandan da uluslararası piyasalarda enerji fiyatlarının istikrarsızlığı ve arz yetersizliği. Yaşananlar yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinin önemini ortaya koyuyor.Yer altında çıkarılmayı bekleyen 1.5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var.TTK’nın personel kapasitesi yıllık 5 milyon ton kömür üretimidir. Yani ülkemizin öz kaynaklarını harekete geçirerek ihtiyaçlarının önemli bir kısmını karşılama imkanına sahibiz. Demir çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin çarklarını döndürmek için havzamızda kendi kaynağımız olan taşkömürüne ihtiyacımız olduğu açıktır. Demir çelik sanayimizin koklaşabilir taş kömürü ihtiyacını havzamızdan karşılamak mümkün” dedi.
Mutlu, TTK’nın istihdam edeceği 2 bin işçi için kuraların tamamlandığını ve sürecin devam ettiğini belirtti. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 8 Kasım 1829’da Ereğli’de kömür bulan Uzun Mehmet’i saygı, rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, “Bildiğiniz gibi maden şehitlerinin yakınlarına hakları verildi. Zonguldak Şehit Madenciler Derneği Başkanı Çetin Yiğit ve GMİS Unutulmaz, yeni haberler bekliyoruz, burada her törende az çok geçmiş olayları duyuyoruz, zaten biliyoruz ama yeni gelişmeleri bekliyoruz, örneğin. Bizim için çok önemli olan kuruma 2 bin işçi alınacak.Geçmişteki başarıların devamı için Zonguldak Ereğli’de olacağız”Madencilik alanında da yeni gelişmeler bekliyoruz.” dedi.
TTK Armutçuk İşletme Müdürü Faik Alp, 194 yıl önce taşkömürü keşfeden ve havzanın ilk maden şehidi olan Uzun Mehmet’i anarak, tüm maden şehitlerine Allah’tan rahmet, herkese kazasız bir çalışma hayatı temennisinde bulundu. çalışan madenciler. Konuşmaların ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenler tarafından müzik dinletisi düzenlendi.